Co powinienem zjeść w diecie cukrzycowej?

Cukrzyca i żywienie?

Jedną z części życia z cukrzycą, o której każdy musi myśleć, jest to, czym jest dieta cukrzycowa. Uważamy, że nie ma jednego podejścia do żywności i cukrzycy, które byłoby odpowiednie dla wszystkich, dlatego ludzie powinni porozmawiać z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia, aby opracować podejście, które będzie im odpowiadać.

Spożywanie zalecanej ilości pokarmów z pięciu grup, w tym dużej ilości owoców i warzyw, zapewni Ci składniki odżywcze potrzebne do zdrowego życia. Australijskie wytyczne żywieniowe są dobrym punktem wyjścia do uzyskania podstawowych porad zdrowotnych.

  • Dorośli ludzie
  • Dzieci

Aby pomóc w kontrolowaniu cukrzycy:

  • Jedz regularne posiłki i rozkładaj je równomiernie w ciągu dnia
  • Jedz dietę o niższej zawartości tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych
  • Jeśli zażywasz insulinę lub tabletki przeciwcukrzycowe, może być konieczne spożywanie przekąsek między posiłkami
  • Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że potrzeby każdego są inne. Wszystkie osoby chore na cukrzycę powinny zwrócić się do akredytowanego praktykującego dietetyka wraz ze swoim zespołem diabetologicznym w celu uzyskania indywidualnej porady. Przeczytaj nasze stanowisko.
  • Jeśli jesteś zainteresowany podejściem niskowęglowodanowym, przeczytaj nasze stanowisko.

Balans energetyczny

Ważne jest dopasowanie ilości spożywanego jedzenia do ilości energii spalanej podczas aktywności i ćwiczeń. Dostarczanie zbyt dużej ilości paliwa do organizmu może prowadzić do zwiększenia masy ciała. Nadwaga lub otyłość mogą utrudniać leczenie cukrzycy i zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i raka.

W diecie cukrzycowej ogranicz pokarmy bogate w energię, takie jak żywność na wynos, słodkie ciastka, ciasta, napoje słodzone cukrem i soki owocowe, lizaki, czekolada i pikantne przekąski. Niektórzy ludzie mają zdrową dietę, ale jedzą za dużo. Zmniejszenie wielkości porcji to jeden ze sposobów na zmniejszenie ilości spożywanej energii. Bycie aktywnym ma wiele zalet. Oprócz zdrowego odżywiania regularna aktywność fizyczna może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, obniżeniu poziomu tłuszczów we krwi (cholesterolu i trójglicerydów) i utrzymaniu prawidłowej wagi.

Dowiedz się więcej o ćwiczeniach i utrzymaniu zdrowej wagi .

Gruby

Tłuszcze mają najwyższą wartość energetyczną (kilodżul lub kalorie) spośród wszystkich produktów spożywczych. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu może spowodować przybranie na wadze, co może utrudnić kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Nasze ciała potrzebują trochę tłuszczu dla dobrego zdrowia, ale ważny jest rodzaj tłuszczu, który wybierzesz.

Tłuszcz nasycony

Ważne jest, aby ograniczyć tłuszcze nasycone, ponieważ podnoszą one poziom cholesterolu LDL („złego”). Tłuszcz nasycony znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste mięso, mleko, masło i ser. Tłuszcze roślinne nasycone obejmują olej palmowy (znajdujący się w stałych tłuszczach do gotowania, przekąskach lub gotowych potrawach) i produkty kokosowe, takie jak copha, mleko kokosowe lub śmietana.

Aby zredukować tłuszcze nasycone:

  • Wybierz mleko o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczu, jogurt, ser, lody i budyń
  • Wybierz chude mięso i odetnij tłuszcz przed gotowaniem
  • Usuń skórę z kurczaka, kaczki i innego drobiu (jeśli to możliwe, przed gotowaniem)
  • Unikaj używania masła, smalcu, kapania, śmietany, śmietany, cophy, mleka kokosowego, śmietanki kokosowej i margaryn do gotowania na twardo
  • Ogranicz wypieki, ciasta, puddingi, ciastka czekoladowe i kremowe do specjalnych okazji
  • Ogranicz paczkowane ciastka, pikantne przekąski w paczkach, ciasta, mrożonki i dania gotowe
  • Ogranicz stosowanie przetworzonych wędlin (devon / polony / fritz / mielonka, kurczak, salami itp.) I kiełbas
  • Unikaj smażonych potraw na wynos, takich jak frytki, smażony kurczak i panierowana ryba, a zamiast tego wybierz kurczaka z grilla (bez skóry) i grillowaną rybę
  • Unikaj ciast, kiełbasek i ciastek
  • Zamiast kremowych sosów lub dressingów wybierz te na bazie pomidorów, soi lub innych niskotłuszczowych składników
  • Ogranicz zupy kremowe.

Tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone

Spożywanie niewielkich ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych może pomóc zapewnić organizmowi niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy.

Tłuszcze wielonienasycone obejmują:

  • Margaryny wielonienasycone (sprawdź na etykiecie słowo „ wielonienasycone ”)
  • Oleje słonecznikowy, szafranowy, sojowy, kukurydziany, bawełniany, z pestek winogron i sezamowy
  • Tłuszcz znajdujący się w tłustych rybach, takich jak śledzie, makrele, sardynki, łosoś i tuńczyk.

Tłuszcze jednonienasycone obejmują:

  • Oliwa z oliwek i rzepak
  • Niektóre margaryny
  • Awokado.

Nasiona, orzechy, pasty orzechowe i olej arachidowy zawierają kombinację tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych.